Blogs / Verandering als enige constante
Onze branche verandert voortdurend. Ik neem je even mee. Grenzen verdwijnen en traditionele schotten verplaatsen zich. Branchevervaging, brancheverbreding, blurring. Maakt niet uit hoe je het noemt, maar iedereen heeft ermee te maken. Ook wij, als KHN. Daar kunnen we over klagen en ons radicaal tegen verzetten, maar daar geloof ik niet in. Meebewegen, daar geloof ik wél in. En uitgaan van je eigen kracht, ook daar ben ik van overtuigd. Je moet de goede dingen doen en die dingen goed doen. In die volgorde. Dan win je de wedstrijd.
Daarom hebben we ons in Amsterdam hard gemaakt voor regels rondom Airbnb. Niet omdat we verhuur van privé-woningen tegen willen en kunnen gaan, maar omdat er sprake moet zijn van een eerlijk speelveld. Daarom vallen we over een wijntje drinken bij de kapper zonder juiste vergunning. Niet omdat we de meerwaarde voor die kapper niet begrijpen, maar omdat er richtlijnen gelden voor het verstrekken van alcohol. Ook voor die ondernemer. Ik zie ondernemen als een wedstrijd. En een wedstrijd kun je alleen winnen als voor iedereen dezelfde spelregels gelden.
Ik weet ook dat ondernemen in de horeca niet altijd gemakkelijk is. Het is een ongelooflijk cliché, maar je moet echt van alle markten thuis zijn. Kijk eens wat er gebeurt in de branche. Niet alleen vervagen de grenzen, maar ook digitalisering brengt het nodige teweeg. Denk aan een platform zoals thuisbezorgd.nl of de ontelbare review-mogelijkheden. Mensen maken niet alleen een keuze terwijl ze de stad inlopen, maar kiezen ook thuis op de bank of aan de keukentafel waar en wat ze gaan eten. Ook de rol van horeca verandert. In steeds meer visies van gemeenten, neemt horeca een belangrijke rol in, naast winkelen, natuur en cultuur. En als je de gast gewonnen hebt, beconcurreer je elkaar om goede medewerkers te vinden én te behouden. Want goede mensen zijn schaars en kunnen overal aan de slag. Kortom: als ondernemer moet je bijblijven. En dan ook nog eens snel kunnen denken en handelen. Dat is niet niks. Maar wel ontzettend boeiend!
Ik weet ook dat ondernemen in de horeca niet altijd gemakkelijk is. Het is een ongelooflijk cliché, maar je moet echt van alle markten thuis zijn. Kijk eens wat er gebeurt in de branche. Niet alleen vervagen de grenzen, maar ook digitalisering brengt het nodige teweeg. Denk aan een platform zoals thuisbezorgd.nl of de ontelbare review-mogelijkheden. Mensen maken niet alleen een keuze terwijl ze de stad inlopen, maar kiezen ook thuis op de bank of aan de keukentafel waar en wat ze gaan eten. Ook de rol van horeca verandert. In steeds meer visies van gemeenten, neemt horeca een belangrijke rol in, naast winkelen, natuur en cultuur. En als je de gast gewonnen hebt, beconcurreer je elkaar om goede medewerkers te vinden én te behouden. Want goede mensen zijn schaars en kunnen overal aan de slag. Kortom: als ondernemer moet je bijblijven. En dan ook nog eens snel kunnen denken en handelen. Dat is niet niks. Maar wel ontzettend boeiend!