Blogs / Vertel hoe gaaf het is!
Je kent het ongetwijfeld. Die ene tafel met dat zure mens. Die pinnige tante waar de rest van het gezelschap zich aan ergert. Jij ook. Weg is jouw glimlach. Jouw werkplezier daalt. En wat vertel je ’s avonds aan jouw vrienden in de kroeg? Inderdaad: jij doet er nog een schepje bovenop. Stop! Hou op! Focus je op de rest van die tafel en vertel nu eens hoe gaaf werken in de horeca echt is.
Wij Nederlanders willen het gezellig maken. Dat zit in onze genen, daar ben ik van overtuigd. Er zit echter één voorwaarde aan. Die ander moet geen raar gedrag vertonen, want dan haken we af. Daarover gaat mijn theatershow PIMP. Ik erger me mateloos aan die negatieve toon in en over de horeca. Laten we gewoon eens lachen, gieren en brullen om ons eigen gedrag. Want bij veel voorbeelden die ik aanhaal in het theater, denk jij stiekem ‘Verrek, dat doe ik ook’. Zorg er nu eens voor dat je acht uur per dag glimlacht. Dat bereik je door eens in de spiegel te kijken, figuurlijk. En door het gedrag van anderen te beïnvloeden. Want dat kan.
Socrates klaagde 4.000 jaar geleden ook al over gasten. Niets nieuws dus. Echter: anno 2019 zijn gasten mondiger en weten ze dankzij 24 kitchen en wijn-apps waar ze over praten. Bovendien heeft niemand tijd. Dat vraagt aan de andere kant om medewerkers die goed kunnen communiceren. En daar ligt nu net de crux bij de huidige jeugd… En daarom moeten we samen de schouders eronder zetten. Schreeuw van de daken hoe leuk en leerzaam werken in de horeca is. Ik weet echt wel dat er een enorm personeelstekort is. Maar laten we het positief maken. Horeca is gaaf!
Socrates klaagde 4.000 jaar geleden ook al over gasten. Niets nieuws dus. Echter: anno 2019 zijn gasten mondiger en weten ze dankzij 24 kitchen en wijn-apps waar ze over praten. Bovendien heeft niemand tijd. Dat vraagt aan de andere kant om medewerkers die goed kunnen communiceren. En daar ligt nu net de crux bij de huidige jeugd… En daarom moeten we samen de schouders eronder zetten. Schreeuw van de daken hoe leuk en leerzaam werken in de horeca is. Ik weet echt wel dat er een enorm personeelstekort is. Maar laten we het positief maken. Horeca is gaaf!