Blogs / Vertrouwenspersoon
Als werkgever zorg je altijd voor een veilige werksfeer. Helaas kun je niet overal een oogje in het zeil houden en kan het dus weleens voorkomen dat medewerkers met een probleem zitten waar ze graag over willen praten. Wanneer er ongewenste omgangsvormen zijn, is het belangrijk dat iemand zijn verhaal kwijt kan. Dit kan bij een vertrouwenspersoon die door Kolibrie is aangesteld. De vertrouwenspersoon is het aanspreekpunt voor opvang, advies, ondersteuning en begeleiding voor medewerkers die ongewenste omgangsvormen ervaren. De vertrouwenspersoon heeft tevens een preventieve werking door het opvangen van signalen en voorlichting te geven. Op deze wijze kan een vertrouwenspersoon bijdragen aan een veilige werkomgeving.
Op basis van de Arbowet ben je verplicht om een veilige werkomgeving te bieden. Het hebben van een vertrouwenspersoon is niet verplicht, maar het is wel noodzakelijk dat er toegang is tot een vertrouwenspersoon. Momenteel is er een wetsvoorstel ingediend om dit te verplichten. Een vertrouwenspersoon hoeft niet perse een interne medewerker te zijn, maar mag dus ook een externe zijn. Het wordt geadviseerd om zowel een interne- als externe vertrouwenspersoon te hebben. Vaak is een extern vertrouwenspersoon zelfs fijner voor interne medewerkers. Hou er rekening mee dat een medewerker een interne vertrouwenspersoon mag weigeren wanneer ze hier geen fijn gevoel bij hebben. Het is dus niet handig om jezelf als vertrouwenspersoon aan te wijzen en niet iedereen kan een vertrouwenspersoon zijn afhankelijk van de positie binnen de onderneming. Denk hierbij aan HR medewerkers of leden van een medezeggenschapraad.
Wat verstaan we onder ongewenste omgangsvormen op het werk?
Wat verstaan we onder ongewenste omgangsvormen op het werk?
- Pesten: is herhaald ongewenst negatief gedrag, waartegen iemand niet in staat is zich te verdedigen. Dit kan verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag zijn of een combinatie hiervan.
- Seksuele Intimidatie: is elke vorm van seksuele toenadering, verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint (non)verbaal of fysiek gedrag in de werkomgeving.
- Discriminatie: er is sprake van een ongelijke behandeling van personen (achterstellen, uitsluiten) op basis van persoonlijke kenmerken zoals geslacht, huidskleur, religie etc. etc.
- Agressie en geweld: hiervan is sprake als een werknemer psychisch of fysiek wordt lastig gevallen, bedreigd of aangevallen door collega’s of klanten (interne-/externe agressie)
- Advies en ondersteuning: vertrouwenspersonen kunnen hierbij vertrouwelijkheid beloven en hoeven geen rekening te houden met andere belangen dan die van jou. Niets wordt gedaan zonder jouw toestemming, mits anderen in gevaar zouden kunnen zijn. Dan hebben zij namelijk een meldingsplicht.
- Conflict niet (verder) laten oplopen (de-escaleren): als er vroeg melding wordt gedaan, is het mogelijk om doeltreffende oplossingen te kiezen en te voorkomen dat het tot een formele, juridische klacht komt. Dit kan zijn door een gesprek samen voor te bereiden met de ‘dader’ of bemiddeling in gang te zetten.