Flexibele verloning wordt door werkgevers op verschillende manieren ingezet en heeft daardoor meerdere betekenissen. In dit artikel lichten we dit graag verder toe.
Wat is flexibel verlonen?
Werkgevers passen flexibele verloning op verschillende manieren toe:- Voor het vergroten van de motivatie en betrokkenheid van medewerkers;
- Voor het flexibel inplannen van personeel en daarmee beheersen van de personeelskosten.
Flexibel verlonen - vergroten motivatie en betrokkenheid
Werkgevers kunnen flexibele verloning inzetten om meer aandacht te besteden aan de behoeftes van hun personeel en daarmee motivatie en betrokkenheid te vergroten. In dat geval is flexibel verlonen een budget neutrale manier van verlonen. Theoretisch gezien creëert het waarde zonder dat je ervoor moet betalen.Dit lichten we graag toe met een quote van de senior hr-manager van Robert Half: “Ons eigen onderzoek toont aan dat ongeveer 4 van de 10 werknemers een andere baan zouden overwegen als ze niets te zeggen hebben over hun verloningspakket. Rekening houden met individuele behoeften en voorkeuren aan de hand van flexibele verloning kan dat tegengaan en kan bovendien een boost geven aan de motivatie en betrokkenheid van werknemers”. Zegt Leen Scheepens, senior hr-manager BeNeLux bij Robert Half. “Zeker in onzekere tijden, zoals tijdens de corona crisis, is het meer dan ooit nodig om aandacht te besteden aan je personeel”.
Flexibel verlonen - flexibel inplannen personeel en kostenbeheersing
Werkgevers kunnen flexibele verloning ook gebruiken om het personeel flexibel in te zetten en daardoor grip te hebben op de personeelskosten. Vooral in moeilijke tijden bezuinigen werkgevers vaak op loonkosten, terwijl dit met inzet van flexibele verloning voorkomen kan worden omdat de personeelskosten beheersbaarder worden. Door te werken met flexibel personeel kan de ondernemer op piekmomenten meer personeel inzetten en in minder drukke tijden, minder personeel. Omdat de verloning ook flexibel is, fluctueren de personeelskosten mee met de drukte in de onderneming.Voor het inzetten van flexibel personeel en flexibele verloning moeten ondernemers rekening houden met een aantal factoren:
- Wet-en regelgeving omtrent flexibele krachten;
Denk hierbij o.a. aan het maximaal aantal contracten dat verstrekt mag worden. Lees meer over contracten in het artikel ‘nulurencontract’
- Ziekte, verlof en verzuim;
- Ontslagwetgeving;
- Afdrachten belasting en sociale premies;
- Overige administratie.
Vormen flexibele verloning
Er zijn diverse vormen van flexibele verloning. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.Flexibele verloning t.b.v. vergroten motivatie en betrokkenheid
Om de motivatie en betrokkenheid van medewerkers te vergroten kun je flexibele verloning inzetten door het verloningspakket oftewel de secundaire arbeidsvoorwaarden, uit te breiden.Voorbeelden hiervan zijn:
- Het toekennen van toeslagen;
- Het aanbieden van (collectieve) verzekeringen;
- Het toekennen van extra vakantiedagen;
- Het toekennen van een mobiliteitsbudget;
- Het aanbieden van diverse IT voordelen;
- Etc.
Flexibele verloning t.b.v. flexibel inplannen personeel en kostenbeheersing
Om personeel flexibel te kunnen inzetten en personeelskosten te beheersen kun je zelf de personeelsadministratie oppakken, maar dit brengt de nodige risico’s met zich mee. Veel ondernemers kiezen dan ook voor het uitbesteden hiervan. Dit kan door middel van onderstaande vormen van flexibele verloning:- Payroll
Bij payroll ben je als ondernemer geen juridisch werkgever van je personeel, dat is de payrollorganisatie. Dat wil zeggen dat je op de werkvloer wel op dezelfde manier leiding geeft aan je personeel maar dat de payrollorganisatie verder alles overneemt. Het payrollbedrijf maakt de loonstroken, regelt de afdrachten en ondersteunt de medewerkers tijdens ziekte. Alle risico’s met betrekking tot ziekte of het verlies van werk zijn dan ook voor de payrollorganisatie.
- Uitzenden en detacheren
Bij uitzenden en detacheren is de uitzend- en/of detacheringsorganisatie de werkgever. De werknemer staat bij hen op contract.
Als bedrijf kun je iemand op uitzend- en/of detacheringsbasis inhuren bij de uitzend-/detacheringsorganisatie. Hiervoor betaal je een vast bedrag per gewerkt uur. Op deze manier ben je flexibel in je verloning en inzet van je personeel. Bij drukte huur je de kracht in, in mindere tijden zet je de inhuur stop. Het is ook mogelijk om werknemers voor de duur van een project in te huren. Op deze manier hoef je niet zelf een werknemer in dienst te nemen.
Meer weten over flexibel verlonen? Neem contact met ons op!